Meteen naar de inhoud

Asperges

Al sinds 1989 telen wij op de zandgronden van Neeritter overheerlijke asperges. De teelt anno 2021 is natuurlijk niet meer te vergelijken met 1989, maar de smaak van asperges is gelukkig ouderwets lekker.

Voordat de eerste asperges kunnen worden geoogst zijn er al 2 jaar voorbij gegaan. Het zaadje is uitgegroeid tot een mini-aspergeplantje en dat wordt dan bij ons machinaal geplant. 

In februari start Lowie met het maken van aspergebedden. Door middel van zwart-witte folie kunnen we bij koud weer de groei stimuleren of bij warm weer juist afremmen.

Met wat hulp van de zon kunnen we begin april onze eerste asperges oogsten. In de loods wordt deze gesorteerd en klaar gemaakt voor de huisverkoop.

De aspergeplant blijft gemiddeld ongeveer 11-12 jaar op dezelfde plaats in de grond zitten. Na de langste dag (23 juni) moet de plant rust krijgen om weer voldoende energie op te doen voor een volgend seizoen. De folie wordt dan van de bedden afgehaald en de stengels mogen boven de grond uit groeien. Uit de zomerse zonnestralen haalt het loof voldoende mineralen om af te geven aan het hart van de plant. In oktober-november is het loof volledig afgestorven en gaat de plant in winterrust. Als de bodemtemperatuur volgend jaar weer boven de 12 ˚C uitkomt zal de plant weer beginnen met het produceren van stengels en kunnen wij weer het heerlijke witte goud voor u oogsten!